Hvad er thermowood?

Kort sagt, så er thermowood træ, der er blevet behandlet med høj varme og vanddampe – og det er det af flere grunde. Først og fremmest gør den ekstrem høje varme og dampene, at træet ikke kan brænde. Det er simpelthen ikke muligt. Men det er ikke alt, man sørger samtidigt for, ved at fjerne sukkerstofferne, at cellestrukturen i træet ændrer sig. Ved at man gør det, betyder det, at det forhindrer muligheden for svamp. Der er altså mange fordele ved at vælge thermowood.  

Fremstilling af thermowood

Første skridt når det kommer til fremstilling af thermowood, er, at træet skal i kontakt med utroligt høje temperatur og dampe. Her vil træet komme i en ovn, som kan hæve temperaturen til 100+ og samtidig sørge for damp. Kombinationen af høj varme og damp gør, at det forhindrer træet i at revne og det forbliver altså intakt. Temperaturen når i denne fase op til 130 grader. Denne del er for at øge temperaturen og ovntørring, og fugtindholdet i træet i ovnen er faktisk nærmest lig med nul. 

I fase nummer 2 kommer trætemperaturen helt op på 185 grader og nogle gange op på 225. Dette kan varierer alt efter hvilket træ, der er tale om. Når maks. temperaturen er nået på det pågældende træ, vil den forblive i ovnen i 3 timer – ved samme temperatur. Der er stadig masser af damp involveret i denne process, som bidrager til, at træet ikke revner under processen. 

Den sidste process indeholder afkøling samt lidt tilsætning af fugt. Temperaturen falder og dette bliver gjort i forbindelse med et spray system, der sørger for, at vand bliver fordelt. Det vil  også sige, at hvor træet før havde et fugtindhold nær 0, så ender den efter denne fase på lige omkring 4 procent. Det skyldes selvfølgelig vandet, men er også en fordel, da det giver mulighed for at arbejde videre med træet. 

Processen er altså lang, men gør samtidig, at det i sidste ende giver dig træ, der er formstabilt, kan tåle alle klimaer og samtidig stå imod det danske vejr. Specielt vejrdelen er vigtig, da lige netop det kan skifte fra time til anden i Danmark. Til sidst får du også, ved at vælge thermowood, træ der er gift- og harpiksfri. Thermowood er altså en kvalitetsbevidst og isolerende produkt, som du kan vælge.