CNC står for Computer Numerical Control og henviser til produktionsmaskiner, som ved hjælp af en computer kan fremstille masser af ensartede elementer – og samtidig sørge for en ekstrem høj nøjagtighed. Derfor er CNC også oplagt til f.eks. fremstilling af specifikke og komplekse produkter, der er svære at fremstille via en almindelig produktionsmaskine – og som heller ikke kan fremstille store mængder og sørge for, at de er ensartede. 

Hvordan bruges CNC? 

CNC bruges til at lave elementer, der ofte og primært skal fremstilles efter kundens ønske og behov. Med CNC kan du via en tegning sætte maskinen op til det helt eksakte resultat. Tegningen bliver lavet i 3D og det gør det muligt for computeren at indlæse de helt korrekte tal og målinger, der skal til for at endelig resultat lige efter kundens behov og ønsker. 

Dertil findes der to anvendelsesmetoder, som er de mest brugte; CNC fræsning og CNC drejning. 

CNC fræsning 

CNC fræsning er, hvor værktøjet bevæger sig og “gør” arbejdet i hele processen. Elementet der skal fræses, forbliver i stedet i samme position under hele processen. 

CNC drejning 

Ved CNC drejningen er det elementet, der kører rundt og værktøjet der forbliver samme sted under hele processen. Elementet er altså det, som bevæger sig, så det får den rette form. 

De to forskellige metoder er de oftest brugt, når det kommer til håndtering af speciallavede plastemner. Derfor vil du også oftest kunne læse om dem i den forbindelse. Fordelen ved det er, at det er computerstyret og man opnår derfor en fejlprocent, der er på det absolut laveste. Det skyldes, at der bliver skrevet en form for formel, som givet det helt eksakte og ønskede designs, som den skærer efter. Dermed er fejlene minimale. Med disse metoder er det altså muligt at lave alt inden for CNC. CNC er selve computersystemet, der styrer maskinerne. Det er altså via CNC systemet, at der bliver kommunikeret til maskinen om de ønskede mål. 

Det giver altså mulighed for en produktion af mange elementer, der er teknisk svære at producere – men med CNC nemmere. Det giver samtidig også mulighed for, at du kan producere en stor mængde af samme produkt og med en fejl-afvigelse, der  er på det laves. Det er specielt en stor fordel for de virksomheder og produktioner, der er afhængige af et helt eksakt og præcis element.